Info

Standardi EN 342:2017

EN 342 sertifioitu työvaate suojaa käyttäjää kylmältä

EN 342:2017 -standardin mukaan sertifioidut vaatteet suojaavat tehokkaasti kylmyydeltä (lämpötila -5 °C tai vähemmän). Standardi asettaa vaatimukset lämmöneristyksestä, ilman- ja vedenläpäisevyydestä, joista viimeisin on valinnainen.

Testaus ja eristysarvo Icler

Standardin testissä käytetään lämmitettävää testinukkea, jossa testin aikana nukke lämmitetään määritettyyn lämpötilaan ja pidetään siinä. Vaatteen eristävyys määritellään energian määrällä, mitä vaaditaan ylläpitämään nuken pinta vakiolämpötilassa. Testissä saavutettua arvoa käytetään vaatteen eristävyyden luokitukseen. Eristysarvo Icler ilmoitetaan asteikolla m² · K/W. Standardin vähimmäisarvo on 0,265 ja teoriassa arvo 1 tarjoaisi täydellisen lämmöneristyksen iholta ympäristöön. Eli mitä suurempi Icler arvo on, sen paremman eristävyyden vaate tarjoaa. Työvaatetta valitessa on kuitenkin hyvä tavoitella työtehtävien ja olosuhteiden mukaan optimaalista lämmöneristystä maksimaalisen sijaan.

Ilman- ja vedenläpäisevyys

Ilmanläpäisevyys ja vedenläpäisevyys vaikuttavat myös olennaisesti vaatteiden kykyyn suojata kylmältä. Ilmanläpäisevyys AP (Air Permeability) on jaettu luokkiin 1-3, jossa luokka 3 on paras. Vedenläpäisevyys WP puolestaan on jaettu luokkiin 1-2, jossa luokka 2 tarjoaa parhaimman suojan vedeltä. Vedenläpäisevyys on kuitenkin valinnainen ja sitä ei vaadita sertifioinnin saamiseksi. Merkintä X kertoo tässä, että vaatteen vedenläpäisevyyttä ei ole testattu. Alla olevassa esimerkissä vaatteen eristysarvo on 0,336, ilmanläpäisevyys 2 ja vedenläpäisevyyttä ei ole testattu.

Käyttäjän aktiivisuus

Kuten edellä mainittiin niin on tärkeää valita työvaatteet myös käyttäjän aktiivisuuden eikä vain lämpötilan mukaan. Vaatteen kyky suojata kylmältä heikkenee, jos käyttäjä esimerkiksi hikoilee ja vaate kastuu. Työvaatteen hengittävyys on tärkeää ottaa huomioon vaatetta valitessa. Vaatteen heikompi ilmanvaihto aiheuttaa hikoilemista ja kosteuden muodostumista ja täten heikentää itse vaatteen eristyskykyä. Paras suoja kylmää vastaan ​​saadaan, kun takkia ja housuja käytetään yhdessä. Standardi määrittelee vaatimukset ja testausmenetelmät yksittäisten vaatekappaleiden, vaatekokonaisuuksien esim. kaksiosaisten pukujen tai haalareiden suorituskyvylle. Jalkineiden, käsineiden ja päähineiden suojavaikutukset ja vaatimukset eivät kuulu tämän standardin piiriin, mutta niitä on luonnollisesti tärkeää käyttää kun halutaan suojautua kylmyydeltä.

Alla oleva taulukko on suuntaa antava, eikä ota tuulen vaikutusta huomioon. Esimerkiksi jos työvaatteen Icler arvo on 0,470, käyttäjän pitäisi pysyä kevyttä työtä tehdessä optimaalisessa lämpötilassa -15 asteen pakkasessa koko työpäivän ajan. Sama taso kertoo myös alimman lämpötilan (-35 astetta), jolle voidaan altistua yhdeksi tunniksi. Puolestaan keskiraskasta työtä tehdessä eristystä ei tarvita yhtälailla ja samat työvaatteet saattaisivat aiheuttaa jo hikoilua. On syytä kuitenkin tietää, että tuulisemmat olosuhteet vaativat enemmän vaatteen eristävyydeltä.

Kuva https://workwear-blog.com/2022/01/en342-clothing-explained/

TYOVAATETUKKU.COM

Löydät verkkokaupastamme mukavan valikoiman talvityötakkeja, -housuja ja -haalareita, niin huomiovärisinä kuin palosuojattuinakin useissa eri väreissä. Alla vain muutama esimerkki EN 342 mukaan sertifioiduista työvaatteistamme. Muita EN 342 mukaan sertifioituja työvaatteita löydät verkkokaupastamme.

https://www.tyovaatetukku.com/tyovaatteet/