Info

Standardi EN ISO 20345:2022

Standardi EN ISO 20345:2022

Työntekijöiden henkilönsuojaimia (PPE) koskevat vaatimukset määritellään EU:n PPE-asetuksessa ja siihen perustuvissa eurooppalaisissa ja kansainvälisissä standardeissa. EN ISO 20345 määrittelee turvajalkineita koskevat vaatimukset ja jotta kengät voidaan nimetä turvajalkineiksi, on niiden täytettävä tietyt perusvaatimukset. Esimerkiksi varvassuojan vähimmäisvaatimukset, myrkyttömyys ja kestävyys pohjan ja kengän päällisessä käytettyjen materiaalien osalta sekä täyttää kengän ergonomiaan ja mukavuuteen liittyviä vaatimuksia. Uusittu EN ISO 20345 standardi julkaistiin jokin aika sitten. Tämä kolmas painos korvaa toisen painoksen EN ISO 20345:2011.

Perusvaatimukset

Uusittuun standardiin on lisätty nyt uusi perusvaatimus, joka koskee liukastumisenestoa ja sen testiä. Jos testiä ei jostain syystä voida suorittaa, esimerkiksi koska kengissä on nastat käytetään tällöin symbolia Ø.

Uudet suojausluokat

Uudet suojausluokat S6 ja S7 on lisätty. Näiden luokkien perusvaatimuksena on myös vedenpitävä WR (Water Resistance) ominaisuus esimerkiksi kalvo.

Lisävaatimukset

Turvajalkineiden perusvaatimusten lisäksi niissä voi olla lisävaatimuksia. Myös näihin tehtiin muutoksia, kun standardia tarkistettiin.

Liukastumisen esto SR

Turvajalkineiden liukastumiseneston testimenettelyä ja vastaavaa sertifikaattia on muutettu. Aiempia SRA, SRB ja SRC kirjainyhdistelmiä ei enää käytetä. Sen sijaan, jos kenkä läpäisee uusitun testin käytetään nyt vain kirjaimia SR (Slip Resistance).

Naulaanastumissuoja

Turvajalkineiden naulaanastumissuojaa kuvaava termi läpäisyvastus (Penetration Resistance) korvataan nyt termillä Puncture Resistance, joka voidaan vapaasti suomentaa puhkaisuvastukseksi. Naulaanastumistesti suoritetaan nyt EN 12568:n sijaan standardien ISO 22568-3 ja ISO 22568-4 perusteella. Uudet turvajalkineiden naulaanastumissuojan sertifiointisymbolit ovat nyt P, PL ja PS.

P sertifiointi myönnetään teräksisellä naulaanastumissuojalla varustetulle turvakengälle, joka läpäisee testin, jossa käytetään vähintään 1100 newtonin voimaa ja halkaisijaltaan 4,5 mm naulaa.

PL myönnetään metallittomille naulaanastumissuojille, samoilla ehdoilla kuin P sertifiointi.

PS puolestaan myönnetään metallittomille naulaanastumissuojille, jossa on käytetty halkaisijaltaan 3,0 mm naulaa ja neljän testin keskiarvo on vähintään 1100 newtonia.

Öljyn ja polttoaineen kestävyys FO

Öljyn ja polttoaineen kestävät pohjat eivät enää sisälly automaattisesti suojausluokkiin (ennen S1 – S5), vaan siitä käytetään nyt erikseen symbolia FO (Resistance to Fuel and Oil).

Vettä hylkivä päällinen WPA

WRU joka kuvasi ennen kengän päällisen vettä hylkivää vaikutusta on muutettu WPA:ksi (Water Penetration and Absorption).

Valinnaiset lisävaatimukset SC JA LG

EN ISO 20345 standardin kolmanteen versioon on myös lisätty SC (Scuff Cap) kengän kärjen kulumista ja LG (Ladder Grip) pohjan pitoa tikkaissa koskevat valinnaiset vaatimukset.

EN ISO 20345:2022 uudet suojausluokat

Kuva https://www.uvex-safety.com/blog/din-en-iso-20345-changes-in-2022/

TYOVAATETUKKU.COM

Löydät verkkokauppamme valikoimasta myös uusitun standardin EN ISO 20345:2022 mukaan sertifioituja turvajalkineita. Esimerkiksi Base Protectionin T-MASSIVE, T-REX/T-WALL MID ja T-REX/T-WALL TOP turvakengät, joista kaikki on sertifioitu EN ISO 20345:2022 S3S HRO CI HI LG FO SR mukaan.

Pitkät kirjainyhdistelmät standardin perässä kertoo, että kyseessä on luokan S3S turvajalkine, joka on siis läpäissyt metallittomien naulaanastumissuojien testin, jossa on käytetty halkaisijaltaan 3,0 mm naulaa. Kenkä täyttää luokkansa perusvaatimusten lisäksi myös seuraavat lisävaatimukset:

Jalkineen ulkopohja kestää kuumuutta (HRO), eristää kylmyyttä (CI) ja lämpöä (HI).

LG kertoo ulkopohjien pidosta tikkailla ja FO polttoaineen ja öljyn kestävyydestä.

SR puolestaan sen, että jalkine on läpäissyt uusitun liukastumisenestotestin.

Base T-FORT on ensimmäisiä suojaluokan S7S turvajalkineita

Tämä Basen uunituore turvakenkä on kaiken muun lisäksi siis myös 100% vedenpitävä ja hengittävä.