Info

Metsurin työvaatteet

Metsurin työvaatteet – Ei ihan turhia romppeita turvallisuuden kannalta

Työskentely moottorisahoilla ja moottorisahan käyttöön liittyy useita vaaroja, jotka voivat aiheuttaa vakavia vammoja tai jopa kuoleman. Moottorisahan ketju pyörii suurella nopeudella ja sen hampaat on suunniteltu leikkaamaan tiheää puuta. Tämän vuoksi on tärkeää suojautua moottorisahan käytön aikana. Kuten kaikkien voimakkaiden koneiden kohdalla, riskin minimoimiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Moottorisahat voivat olla raskaita, joten käyttäjän tulee olla kohtuullisen hyvässä fyysisessä kunnossa. Jos sinulla on liikkuvuutta, näköä, käden taituruutta, tasapainoa tai valppautta haittaavia oireita, moottorisahan käyttö saattaa olla liian vaarallista. Jos olet epävarma tilastasi, hanki lisää lääketieteellistä neuvontaa.

Yksi merkittävimmistä vaaroista moottorisahan käytössä on takaisku eli “kickback”. Tämä on perustavanlaatuinen fysiikan laki: kun liikkeessä oleva kohde (moottorisahan terä) pysähtyy ja sen taakse jää edelleen voimaa tuottava voima (moottori tai moottori), syntyy vastavaikutus vastakkaiseen suuntaan, riippuen otteestasi moottorisahaan ja moottorisahan osuuteen, johon se törmää.

Tämä voi ilmetä äkillisenä ja melko hallitsemattomana nykäyksenä, joka voi saada moottorisahan liikkumaan pois siitä puusta, jota yrität leikata. Takaiskun voimakkuus riippuu siitä, kuinka nopeasti ketju pysäytettiin: jos se pysähtyy heti, takaisku on suuri, ja jos se hidastuu, takaisku on vain pieni nykäys.

Kuinka turvallisuusluokitus arvioidaan?
Erityiset moottorisahan suojavaatteet ovat erittäin suositeltavia suojaamaan sinua odottamattomilta tilanteilta. Ne voivat tehdä eron elämän ja kuoleman välillä.

Turvallisuusvaatteiden luokitusjärjestelmä perustuu niihin ketjunopeuksiin, joita vaatteet on testattu ja joihin ne soveltuvat. Luokitusjärjestelmä perustuu vaatteiden kykyyn pysäyttää ketju tehokkaasti eri nopeuksilla.

Kun tarkastelet moottorisahan suojavaatteita, näet luokkia 0–3. On siis tärkeää ymmärtää moottorisahan pyörimisnopeus ennen suojavaatetuksen hankkimista, koska nopeus määrittää tarvitsemasi vaatimustason. Yleisenä ohjeena, tässä on, mitä tarvitset kutakin luokkaa varten:

Turvallisuusluokitus / Ketjunopeus m/s
0 / 16
1 / 20
2 / 24
3 / 28

Mitä eri turvallisuusluokat tarkoittavat käytännössä?

Mitä nopeammin moottorisahan ketju voi pyöriä täydellä teholla, sitä tiukemmat turvallisuusvaatimukset ovat. Tämä tarkoittaa, että moottorisahasi teho-ominaisuuksien ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeää.

Tuloksena kaikista yllä mainituista seikoista riippuu työn laadusta, joka on meneillään. Ammattilaiset, jotka kaatavat puita elantonsa vuoksi, tarvitsevat todennäköisesti korkeampaa turvallisuusluokkaa käsitelläkseen tehokkaita koneitaan, kun taas harrastajat, jotka tarvitsevat vain pilkkoa polttopuuta, eivät välttämättä tarvitse niin korkeaa luokitusta. Työn luonteen mukaan valitaan myös turvallisuusvaatteet.

5 suojavaatekappaletta, jotka sinun tulisi käyttää
Kaikenlaisessa moottorisahatyöskentelyssä on tärkeää varmistaa, että olet suojattu mahdollisimman hyvin. Näin ollen sinun tulee hankkia useita tarvikkeita työn suorittamiseen. Moottorisahat voivat aiheuttaa monia turvallisuusongelmia, kuten takaisku terän heilahdellessa, ja ilman asianmukaista suojavarustusta tästä voi olla vakavia seurauksia.

Takki ja housut

Takit ja housut ovat ilmeisimpiä vaatimuksia ennen kuin aloitat. Riippumatta siitä, millaista työtä teet, sinun on varmistettava, että sinulla on oikea varustus, jotta et saa vammoja, jos lipsahdat puusta. Vaatteet on suunniteltu hidastamaan ketjun nopeutta ja estämään koneen tukkeutumisen sen sijaan, että ne suojaisivat käyttäjää täysin, joten sinun on silti oltava varovainen työskennellessäsi.

Moottorisahaturvallisuushousuissa on lisäluokituksia, joista sinun tulee olla tietoinen. Voit ostaa tyyppi A- tai tyyppi C-housuja auttaaksesi sinua tekemään työn turvallisesti. Tämä luokitus perustuu tarjottuun suojan määrään.

Tyyppi A -housut on suunniteltu suojaamaan vain jalkojen etupuolta. Yleensä näitä housuja käyttävät henkilöt, jotka työskentelevät maassa moottorisahan kanssa ja tarvitsevat suojaa vain housujen etupuolelle. Tyyppi C taas tarjoaa suojaa jalkojen ympärillä. Lisäsuojan ansiosta ammattipuusepät tai metsurit voivat sahata epämukavista asennoista säilyttäen silti ympäristönsä suojan. Jos olet suhteellisen uusi moottorisahojen käyttäjä, saatat suosia tyyppi C-housuja, jotta saat parhaan mahdollisen suojan.

Kengät

Oikeiden saappaiden hankkiminen on erittäin tärkeää. Aivan kuten talon tarvitsee vakaat perustukset, jotta se ei kaadu voimakkaassa tuulessa, sinun tarvitsee vahvat saappaat, jotta voit työskennellä vakaasti. Saappaissa on usein varvassuojat lisäturvallisuutta varten. Ennen kuin ostat mitkään saappaat, varmista, että ne on merkitty sopiviksi moottorisahan käyttöön.

Valitessasi saappaitasi sinun tulee varmistaa, että sinulla on vahva ja vakaa pito, samalla kun tarkistat, että niissä on suojat jalkapöydän ja etuosan suojaksi.

Kypärä

Kypärät on suunniteltu suojaamaan päätäsi moottorisahan terän iskeytyessä takaiskusta. Ne auttavat ohjaamaan terää ja ketjua estäen vahingoittumisen, ja koska moottorisahakypärät tulevat visiireillä, ne suojaavat myös käyttäjän silmiä lentäviltä puuhakkeilta.

Kuulosuojaimet

Kuulosuojaimet ovat olennainen osa moottorisahan turvallisuusvarusteita, olivatpa ne osa kypärää ja visiiriä tai eivät. Moottorisahan hampaat eivät ehkä ole suurin vaara, mutta moottorisahat voivat olla melko äänekkäitä, erityisesti bensiinikäyttöiset versiot. Tämän vuoksi on erittäin suositeltavaa sijoittaa korvasuojaimiin, jotta et vahingoita kuuloasi.

Suojalasit

Kuten kuulosuojaimet, sinun tulisi aina käyttää suojalaseja moottorisahaa käytettäessä, vaikka ne eivät sisältyisikään kypärään. Puunpalojen aiheuttamat roiskeet leikattaessa voivat päätyä silmiin, mikä voi aiheuttaa vakavia vammoja.